Waarom moet een anhydrietvloer geschuurd worden? In deze blog leggen wij u graag uit waarom en hoe dit gedaan moet worden. Een anhydrietvloer moet bijna altijd geschuurd worden. De vloer wordt namelijk afgewerkt met een coating. Om ervoor te zorgen dat de coating zich goed hecht aan de anhydrietvloer is het noodzakelijk om de bovenste laag te schuren. Hoe dit precies in zijn werk gaat leggen wij je graag uit.
Op een gestorte vloer ligt nadien een waterlaagje op het specieoppervlak. Tijdens het drogen zie je dit laagje pas verschijnen. Dit waterlaagje bevat verschillende substanties zoals calciumcarbonaat. Dit kan ontstaan wanneer speciekalk wordt blootgesteld aan kooldioxide uit de lucht. Calciumcarbonaat laat een laagje achter op het oppervlak. Dit kan je wel zien als een soort van huidlaagje en is niet heel makkelijk te verwijderen. Ook niet onmogelijk, want daar is het schuren natuurlijk voor.
Sommige mensen kiezen ervoor om de vloercoating aan te brengen op de bovenste laag van de anhydrietvloer. Dit is niet aan te raden, omdat de hechting van de coating dan minder goed is. Wilt u echt een goed gehechte coatinglaag laten aanbrengen, dan is het verstandig om de bovenste laag van de vloer te laten schuren. Dit kan met zo'n vloerschuurmachine. De meeste specialisten beschikken over zo'n machine, maar als je zelf handig bent kan je een vloerschuurmachine huren. Er moet ook nog bepaald worden met welke korrel er geschuurd gaat worden.
Er wordt aanbevolen om korrel 80 of korrel 100 te gebruiken voor een goede afwerking van de anhydrietvloer. Binnen 1 tot 2 uur is een vloer van 100 vierkante meter al geschuurd. Is de vloer na het schuren mat, dan bent u klaar. Belangrijk is wel dat er een schuurmachine met een langzame rotatie gebruikt wordt.